Immo in Spanje: de stand van zaken in 2018, 10 jaar na de crisis

13 november 2019 - 10:45

Sinds de vastgoedcrisis in 2008, blijft een tweede woning in Spanje kopen een slimme zet en een interessante investering, ondanks het feit dat de woningprijzen zijn gestegen. Eind 2018 lagen de vastgoedprijzen lager dan in 2007, zoals blijkt uit onderstaande grafiek van de Sociedad de Tasación:

immo espagne chiffre 2018

Immo te koop in Spanje : een terugblik op de resultaten voor 2018

Spanje is bij buitenlanders een uiterst populair land om vastgoed te kopen. In 2018, werd in Spanje een recordaantal woningen verkocht aan buitenlanders, en 12,64% van de totale vastgoedtransacties werden door buitenlanders verricht. Na 61.000 vastgoedtransacties in 2017, ging het in 2018 maar liefst om 65.400 transacties.

De Britten vormen de grootste buitenlandse kopers in Spanje, met 10.200 transacties (+15% in vergelijking met 2017), op de voet gevolgd door de Fransen en de Duitsers. België ligt op de 4de plaats met 6,26% van de aankoop van huizen  door buitenlanders (0,79% van de Spaanse vastgoedmarkt). Dit betekent dus dat 4.100 woningen verkocht werden aan Belgen die hun eigen stekje onder de Spaanse zon wilden (tegen 3.900 woningen in 2017).

Als we echter enkel rekening houden met het aantal gekochte nieuwbouw woningen, zijn de Belgen absolute recordhouders: 32,84% koos ervoor om nieuwbouw te kopen, terwijl het gemiddelde voor buitenlanders op slechts 16,27% ligt, en voor Spanjaarden op 17,97%. Waarom kiezen Belgen massaal voor nieuwbouw?

  • Nieuwbouw woningen zijn beschermd door de tienjarige aansprakelijkheid, dit is niet het geval bij wederverkoop;
  • In tegenstelling tot tweedehandse panden bieden nieuwbouw woningen stedenbouwkundige waarborgen. Met nieuwbouw heeft u ook recht op een bankgarantie (die uw betalingen aan de bouwpromotor waarborgt);
  • Nieuwbouw woningen zijn moderner, beschikken over de allernieuwste uitrustingen en bieden ook een hogere bouwkwaliteit (thermische en akoestische isolatie…)
  • De hedendaagse architectuur van de woningen is in trek bij Belgen(grote glaspartijen, open ruimtes, kubistische architectuur…)

De meest gewilde bestemmingen bij buitenlanders die immo in Spanje willen kopen, zijn de Costa Blanca, Costa Almeria en de Costa del Sol. Aan de Costa Blanca strekken de allerpopulairste plekjes zich uit van Alicante tot Almeria, en aan de Costa del Sol van Benalmadena tot Estepona.

immo espagne 2018 par régions

De regio’s die bekend staan om hun “zon zee, strand” zijn dus steeds even geliefd. Ook Almeria Castellón en Murcia zijn de laatste jaren steeds populairder geworden.

Waarom in Spanje kopen?

Er zijn heel wat voor de hand liggende redenen om in Spanje vastgoed te kopen:

  • De prijzen: zoals vermeld aan het begin van dit artikel -  en desondanks het feit dat de huizenprijzen de laatste jaren stegen - blijven de vastgoedprijzen in Spanje heel aantrekkelijk. De vastgoedprijzen liggen er zelfs lager dan voor de crisis in 2008. Een ander belangrijke financieel maatstaf is dat het alledaagse leven in Spanje goedkoper is;
  • De bereikbaarheid: Spanje is vanuit België gemakkelijk te bereiken. Spanje biedt talrijke lowcost luchtvaartmaatschappijen, met het hele jaar door dagelijkse vluchten, aan een redelijke prijs.
  • Het klimaat: Spanje ligt op slechts twee uur van bij ons, en is de ideale bestemming om aan het Belgische druilweer te ontsnappen en zelfs tijdens de winter van een warm en aangenaam klimaat te genieten.
  • Het huurrendement: Spanje is een geliefde bestemming bij toeristen, en blijft een van de besten landen om te investeren, zeker als u als u probleemloos uw tweede woning wilt verhuren.

Een Belgisch makelaarskantoor in Spanje

Daar het beroep van vastgoedmakelaar in Spanje noch beschermd, noch gereglementeerd is, kiezen de meeste Belgen ervoor om met een Belgisch makelaarskantoor (met kantoren in België en in Spanje) in zee te gaan. Zo kunnen wij onze klanten koesteren en hun een persoonlijke begeleiding bieden, zowel tijdens de eerste afspraak in ons Belgische kantoor als tijdens de ontdekkingsreizen ter plaatse vergezeld door onze ervaren medewerkers.

Eens in Spanje, biedt de aanwezigheid van ons kantoor ter plaatse zeker gemoedsrust. Zo kunnen wij u een klantgerichte en uitmuntende klantenservice bieden en voor de opvolging van de uitrusting van uw pand zorgen, maar ook fungeren als tussenpersoon tussen de klant en de projectontwikkelaar.

 

U wenst meer informatie over onze diensten of over onze eigendommen te koop in Spanje? Neem dan zonder aarzelen contact met ons op, wij zullen u met veel plezier verder helpen!

Nieuw in ons aanbod
Villa
Costa Blanca Nord
Slaapkamer(s)3
Badkamer(s)3
Huis
Costa Blanca Nord
Slaapkamer(s)3
Badkamer(s)2
Appartement
Costa Almeria
Slaapkamer(s)3
Badkamer(s)2
Appartement
Costa Almeria
Slaapkamer(s)2
Badkamer(s)
Appartement
Costa Almeria
Slaapkamer(s)1
Badkamer(s)1
Huis
Costa Blanca Sud
Slaapkamer(s)3
Badkamer(s)3
Villa
Costa Blanca Sud
Slaapkamer(s)4
Badkamer(s)3
Villa
Costa Blanca Sud
Slaapkamer(s)3
Badkamer(s)3
Huis
Costa Blanca Sud
Slaapkamer(s)3
Badkamer(s)2
Huis
Costa Blanca Sud
Slaapkamer(s)2
Badkamer(s)2
Appartement
Costa Blanca Sud
Slaapkamer(s)2
Badkamer(s)1
Villa
Costa Calida
Slaapkamer(s)3
Badkamer(s)2
Villa
Costa Blanca Sud
Slaapkamer(s)4
Badkamer(s)2
Villa
Costa Calida
Slaapkamer(s)3
Badkamer(s)3
Villa
Costa Blanca Nord
Slaapkamer(s)4
Badkamer(s)5